Pole domowej pracy
Praktyczna Szkoła Budowania (2023) - Wykańczanie
9-16 minut
Blat kuchenny jest najczęściej używanym elementem w kuchni, szczególnie narażonym na uszkodzenie. Dlatego powinien charakteryzować się odpornością na różne czynniki zewnętrzne. Ponadto, liczy się jego odpowiednia wielkość, ergonomiczny układ i kształt oraz estetyczny wygląd harmonizujący z wystrojem kuchni.
Blat kuchenny nie jest tylko zwykłym zwieńczeniem kuchennej zabudowy, lecz ważnym polem domowej pracy. To na nim przez 365 dni w roku przygotowuje się rozmaite domowe przysmaki, więc wciąż jest narażony na ścieranie, plamy z kwasów owocowych, rozlanie płynów, działanie gorąca i innych czynników zewnętrznych. Powinien być wytrzymały, odpowiednio duży, ozdabiający przestrzeń kuchni i, oczywiście, wygodny podczas utrzymania go w dobrej kondycji i należytej higienie. Blaty kuchenne wykonuje się obecnie z wielu tradycyjnych i nowoczesnych materiałów, różniących się właściwościami, odpornością na czynniki zewnętrzne, wyglądem oraz ceną. Trudno z góry przesądzić, który z wymienionych parametrów jest najważniejszy – dobierając blat do własnej kuchni, w zasadzie należy wziąć pod uwagę każdy z nich.
KRYTERIA WYBORU
Wyjściowym parametrem blatu roboczego, dla każdej rodziny, która codziennie przygotowuje w kuchni kilka posiłków, powinna być częstotliwość używania. Jeśli to możliwe, zaleca się ...
Aby przeczytać cały artykuł,
kup dostęp do Budujemy Dom online
kup dostęp do Budujemy Dom online
Uzyskasz dostęp do całego archiwum magazynu Budujemy Dom,
wydań specjalnych oraz miesięcznika Czas na Wnętrze