Dla wielu osób gotowanie i dzielenie się posiłkami z bliskimi to jedne z największych przyjemności. Wciąż jednak miliony ludzi zapominają o tym, że to ogromna odpowiedzialność, mająca znaczący wpływ na dobro naszej planety. Przemysł spożywczy pochłania aż jedną trzecią globalnego zużycia energii i odpowiada za ponad 20% emisji gazów cieplarnianych. Tym bardziej szokuje fakt, że wyrzucamy aż 30% naszego jedzenia. Electrolux pielęgnując szwedzkie wartości oraz ich nierozerwalny związek z naturą, chce pomóc w ograniczeniu marnowania żywności, zachowaniu jakości składników oraz wyborze najbardziej ekologicznych opcji. Wykorzystujący innowacyjne technologie sprzęt AGD marki, pozwoli każdemu troszczyć się o przyszłe pokolenia i zabiegać o utrzymanie ekologicznej równowagi naszej planety.
Jednym z powodów wyrzucania żywności jest tracenie przez nią świeżości. Świetnym ratunkiem mogą okazać się w takim przypadku piekarniki z funkcją gotowania na parze. Piekarniki parowe mogą uratować nasze jedzenie przed zmarnowaniem i nadać im drugie, przepyszne życie - pozwala na to funkcja regeneracji, która nie wysuszy naszego dania i ożywi jego smak. Dzięki temu, wczorajszy obiad będzie tak samo smaczny, jak dzień wcześniej.
Para zatrzymuje w potrawach składniki odżywcze, które zniknęłyby przy tradycyjnych metodach pieczenia. Zużyjemy także mniej tłuszczy i olejów, a czas przygotowania będzie szybszy o 20%, tym samym redukując ilość zużytej energii.
Dbając o naszą planetę warto również postawić na ekonomiczne gotowanie. Pomoże nam w tym płyta indukcyjna Electrolux. Aż w 90% wykorzystuje ona pobraną energię, bez strat na produkcję ciepła poza garnkiem, tak jak ma to miejsce w przypadku płyt gazowych czy halogenowych. Dodatkowo, precyzyjne sterowanie mocą płyty nie...
Aby przeczytać cały artykuł,
kup dostęp do Budujemy Dom online
Czytaj już od 1 zł
Poznaj ofertę
lub
Zaloguj się
Uzyskasz dostęp do całego archiwum magazynu Budujemy Dom,
wydań specjalnych oraz miesięcznika Czas na Wnętrze