Dębowe blaty DLH
Praktyczna Szkoła Budowania - Wykańczanie 2022
2-3 minuty
Dębina to gatunek drewna ceniony przez klientów, którzy od produktu oczekują nie tylko nienagannej estetyki, ale i wysokiej funkcjonalności. Stosowany do produkcji kuchennych blatów stanowi gwarancję jakości i wytrzymałości - bo właściwie pielęgnowany z powodzeniem posłuży użytkownikom długie lata.
W ofercie DLH dostępne są dwa warianty dębowych blatów - klejone oraz warstwowe. Blat klejony wykonywany jest z dłuższych lub krótszych lameli (opcja LITE lub AVANGARD) łączonych w procesie klejenia, co ogranicza naturalne naprężenia drewna i minimalizuje ryzyko wypaczania oraz pękania. Taki rodzaj blatu można swobodnie przycinać, nadając mu dowolny kształt. Z kolei blat warstwowy, ma wygląd i większość właściwości blatu z litego drewna, ale produkuje się go nieco inaczej - z mniejszym, a więc bardziej ekologicznym wykorzystaniem cennego surowca dębowego. Rdzeń powstaje z płyty wiórowej, natomiast powierzchnia górna oraz warstwy boczne wykonane są z naturalnego obłogu drewnianego o grubości 3 mm. Bez względu jednak na wybrany wariant blatu, oba wykonywane są z wysokiej klasy drewna, co sprawia, że mają niską podatność na zarysowania, uderzenia oraz na wilgoć i wahania temperatury. Ma to kluczowe znaczenie w przypadku intensywnie użytkowanych kuchennych powierzchni.
www.dlh.pl...
Aby przeczytać cały artykuł,
kup dostęp do Budujemy Dom online
kup dostęp do Budujemy Dom online
Uzyskasz dostęp do całego archiwum magazynu Budujemy Dom,
wydań specjalnych oraz miesięcznika Czas na Wnętrze