Zdatna do picia i smaczna

Dostęp do bieżącej, czystej wody to podstawa mieszkania we własnym domu. W budynkach podłączonych do sieci wodociągowej, o jej jakość dba dostawca. Tam, gdzie konieczne jest korzystanie z wody ze studni - obowiązki te spadają na właściciela posesji. W większości przypadków konieczne jest zamontowanie rozmaitych filtrów i urządzeń tworzących domową stację uzdatniania. Przy korzystaniu z wody z wodociągu, czasem też warto poprawić jej smak i obniżyć twardość. W obu przypadkach najważniejsze jest fachowe dobranie urządzeń i ich właściwe użytkowanie.
CZEGO DOWIESZ SIĘ Z ARTYKUŁU?
Od czego zacząć planowanie domowej stacji uzdatniania
W jakich przypadkach konieczne są filtry
Jakie urządzenia stosuje się w domach jednorodzinnych
Gdzie umieścić urządzenia do oczyszczania wody
W jaki sposób należy dbać o filtry
Przy korzystaniu z wody z sieci wodociągowej, zazwyczaj nie trzeba jej uzdatniać. Woda ta jest regularnie badana i musi spełniać rygorystyczne normy, by nadawała się do picia. Zdarza się jednak, że woda ta nie spełnia wszystkich oczekiwań konsumentów - miewa np. zbyt dużą twardość, wyczuwalny zapach chloru. Jeżeli w okolicy nie ma miejskiego wodociągu, trzeba korzystać z własnej studni. Taka woda jest co prawda darmowa, ale konieczne jest jej uzdatnianie - a to wiąże się z dodatkowymi kosztami. Należy też pamiętać, że budowa studni, montaż pompy i stacji uzdatniania to ważne elementy planowania całej instalacji wodnej w domu.
CZY WODĘ WODOCIĄGOWĄ TRZEBA UZDATNIAĆ?
Woda wodociągowa zazwyczaj nie musi być poddawana uzdatnianiu, ponieważ jest systematycznie badana i ma spełniać normy dotyczące wody pitnej. Może jednak pojawić się potrzeba poprawy jej jakości ze względu na twardość (nadmiar soli magnezu i wapnia) albo nieprzyjemny zapach chloru. W takich sytuacjach, stosuje się filtry me...
Aby przeczytać cały artykuł,
kup dostęp do Budujemy Dom online
kup dostęp do Budujemy Dom online
Uzyskasz dostęp do całego archiwum magazynu Budujemy Dom,
wydań specjalnych oraz miesięcznika Czas na Wnętrze
