Przestrzeń robocza
Praktyczna Szkoła Budowania - Wykańczanie 2021
9-16 minut
Blaty to jedne z najmocniej eksploatowanych elementów meblowych w domu. To na nich przygotowuje się rozmaite potrawy, więc wciąż są narażone na ścieranie, plamy z owoców i warzyw, rozlanie płynów, działanie gorąca itp. Każdy użytkownik kuchni wie, że blaty powinny być wytrzymałe, a ponadto odpowiednio duże i jednocześnie dekorujące przestrzeń kuchni.
Blaty kuchenne różnią się między sobą właściwościami użytkowymi, odpornością na czynniki zewnętrzne, wyglądem oraz ceną. Dobierając je do własnej kuchni, w zasadzie należy wziąć pod uwagę każdy z powyższych parametrów, ponieważ blat powinien charakteryzować się i wytrzymałością, i świetnym wyglądem, jak również wygodą podczas utrzymania go później w dobrej kondycji i należytej higienie.
Wybierając materiał na blat kuchenny należy mieć na uwadze zarówno względy praktyczne, jak i estetyczne. KRONOPOL
KLUCZOWE PARAMETRY DOBORU
Częstotliwość użytkowania. Dla rodziny codziennie przygotowującej w kuchni kilka posiłków bezwzględnie zalecany jest zakup blatu możliwie najbardziej trwałego i wytrzymałego na rozmaite czynniki. Single, rodziny żywiące się poza domem oraz ci użytkownicy, którzy z rozmysłem planują zmianę co kilka lat niektórych elementów wystroju kuchni, mogą ewentualnie wybrać materiał mniej odporny.
Wygląd. Zazwyczaj blat dobiera się na końcu - po wykończeniu śc...
Aby przeczytać cały artykuł,
kup dostęp do Budujemy Dom online
kup dostęp do Budujemy Dom online
Uzyskasz dostęp do całego archiwum magazynu Budujemy Dom,
wydań specjalnych oraz miesięcznika Czas na Wnętrze