Ergonomiczne wykorzystanie przestrzeni
Zaprojektowanie kuchni i wyposażenie jej w niezbędną zabudowę nie jest sprawą prostą z kilku względów. Najważniejszy z nich to konieczność rozmieszczenia sprzętów według zasad ergonomii i wybranie szafek, szuflad i akcesoriów ułatwiających przygotowywanie posiłków. Oferta producentów wyrobów, w których zastosowano nowoczesne rozwiązania do kuchni jest bardzo szeroka. Przed zakupem - warto poznać najpraktyczniejsze z nich i dopiero potem skoncentrować się na doborze frontów, blatów i estetyce całego wnętrza.
Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w każdym domu. Służy nie tylko do przygotowania posiłków. Jeżeli jest w niej stół lub wyspa, przy której można usiąść, to tu toczy się życie rodzinne i często też towarzyskie. Także poza porą spożywania codziennych posiłków, rodzina chętnie tu przebywa - dzieci odrabiają tu lekcje, a dorośli pracują przy komputerze.
Oprócz stołu niezbędna jest dobrze przemyślana zabudowa meblowa oraz wysokiej jakości wyposażenie.
Jeżeli jest taka możliwość, dobrze jest przy kuchni zaprojektować oddzielną spiżarnię, do przechowywania większych zapasów i rzadziej używanego sprzętu.
UNIWERSALNE ZASADY
Najlepiej przy urządzaniu kuchni skorzystać z pomocy architekta wnętrz, który zaproponuje optymalne rozwiązania - dostosowane do kształtu pomieszczenia, naszych oczekiwań funkcjonalnych i estetycznych. Wprawdzie taka współpraca nieco kosztuje, ale wydane na to pieniądze zminimalizują ryzyko popełnienia błędów, które mogą się ujawnić dopiero podczas codzien...
Aby przeczytać cały artykuł,
kup dostęp do Budujemy Dom online
kup dostęp do Budujemy Dom online
Uzyskasz dostęp do całego archiwum magazynu Budujemy Dom,
wydań specjalnych oraz miesięcznika Czas na Wnętrze