Ergonomiczne magazynowanie w kuchni

PYTANIE CZYTELNIKA: Chcemy urządzić z żoną kuchnię o powierzchni około 12 m2, która będzie łączyła się z jadalnią. Zależy nam, aby optymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń. Jednocześnie chcemy, aby nasza kuchnia ładnie wyglądała i aby panował w niej porządek, bo będzie znajdowała się na widoku, a obydwoje lubimy gotować. Idealnie byłoby gdyby wszystkie sprzęty oraz urządzenia były ukryte za zabudową. Jakie rozwiązania najlepiej zastosować? Pomóżcie.

ODPOWIADA: TOMASZ WOJCIUK

W przypadku otwartej kuchni warto zadbać o to, aby fronty szafek i szuflad pasowały do charakteru innych pomieszczeń w domu. Dobrze zdecydować się na fronty gładkie, pozbawione okuć, które nie będą tak rzucały się w oczy i ograniczały przestrzeni. Warto zamówić meble ze specjalnymi frezami, w które można potem włożyć palce. Pozwoli to komfortowo otwierać szuflady i szafki. Można też pokusić się o zamontowanie mechanizmów wspomagania ruchu - mechanicznych lub automatycznych - dzięki którym fronty zabudowy będą otwierały się już po

...