Ergonomiczne magazynowanie w kuchni
10/2022
9-16 minut
PYTANIE CZYTELNIKA: Chcemy urządzić z żoną kuchnię o powierzchni około 12 m2, która będzie łączyła się z jadalnią. Zależy nam, aby optymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń. Jednocześnie chcemy, aby nasza kuchnia ładnie wyglądała i aby panował w niej porządek, bo będzie znajdowała się na widoku, a obydwoje lubimy gotować. Idealnie byłoby gdyby wszystkie sprzęty oraz urządzenia były ukryte za zabudową. Jakie rozwiązania najlepiej zastosować? Pomóżcie.
ODPOWIADA: TOMASZ WOJCIUK
W przypadku otwartej kuchni warto zadbać o to, aby fronty szafek i szuflad pasowały do charakteru innych pomieszczeń w domu. Dobrze zdecydować się na fronty gładkie, pozbawione okuć, które nie będą tak rzucały się w oczy i ograniczały przestrzeni. Warto zamówić meble ze specjalnymi frezami, w które można potem włożyć palce. Pozwoli to komfortowo otwierać szuflady i szafki. Można też pokusić się o zamontowanie mechanizmów wspomagania ruchu - mechanicznych lub automatycznych - dzięki którym fronty zabudowy będą otwierały się już po delikatnym ich naciśnięciu. Oczywiście niezwykle istotne są też niewidoczne na pierwszy rzut oka okucia i systemy montowane wewnątrz szuflad i szafek, które odpowiadają za ich płynne otwieranie się i zamykanie oraz pozwalają porządkować dostępną w środku przestrzeń.
Kuchnia powinna być nie tylko ładna i estetyczna, ale też funkcjonalna. Ważne, aby wszystkie sprzęty były w zasięgu ręki. REHAU
KUCHNIA DOSTOSOWANA ...
Aby przeczytać cały artykuł,
kup dostęp do Budujemy Dom online
kup dostęp do Budujemy Dom online
Uzyskasz dostęp do całego archiwum magazynu Budujemy Dom,
wydań specjalnych oraz miesięcznika Czas na Wnętrze