Smaczna i zdrowa
Uzdatnianie wody to jej oczyszczanie, usuwanie substancji niepożądanych albo występujących w zbyt dużej ilości. Trzeba przy tym zauważyć, że woda z wodociągów spełnia normy i uzdatnianie służy wyłącznie poprawieniu niektórych jej parametrów, np. smaku. Inaczej jest z wodą ze studni - ta bez oczyszczania na ogół nie nadaje się do spożycia.
CZEGO DOWIESZ SIĘ Z ARTYKUŁU?
Co to jest uzdatnianie wody
Co robić, gdy woda jest twarda
Jak poprawić smak wody z kranu
Uzdatnianie wody to proces, który ma ją doprowadzić do czystości, wymaganej dla konkretnego zastosowania. Inny poziom czystości powinna mieć woda przeznaczona do zastosowań gospodarczych, inny taka do spożycia. Nie chodzi przy tym o wyeliminowanie z wody do picia wszelkich substancji chemicznych - woda chemicznie czysta nie jest ani smaczna, ani zdrowa.
Z SIECI CZY ZE STUDNI?
Wodę możemy mieć w domu z jednego z dwóch źródeł - z wodociągu, albo z własnego ujęcia (studni). Tę z wodociągu przeważnie tylko nieco doczyszczamy, żeby poprawić jej smak, zapach, czy ją zmiękczyć. Jej dostawca zobowiązany jest bowiem do regularnego badania jakości i dostarczania odbiorcom produktu zdatnego do picia. Taka woda musi spełniać rygorystyczne normy Unii Europejskiej i krajowe, ustalane przez ministra zdrowia.
Przy własnym ujęciu sprawa jest bardziej skomplikowana. Woda ze studni na ogół nie nadaje się do spożycia bez uzdatniania. Dlatego zacząć trzeba od zbadania jej składu w stacji sanepidu lub ...
Aby przeczytać cały artykuł,
kup dostęp do Budujemy Dom online
kup dostęp do Budujemy Dom online
Uzyskasz dostęp do całego archiwum magazynu Budujemy Dom,
wydań specjalnych oraz miesięcznika Czas na Wnętrze