Filtry w roli głównej

Uzdatnić, czyli sprawić, że stan czegoś wyraźnie się polepszy. W przypadku wody nie potrzeba do tego magicznej różdżki, wystarczą różnego rodzaju urządzenia filtrujące. To, co ostatecznie wybierzemy, zależy od rodzaju zanieczyszczeń i przede wszystkim źródła wody. Bardzo ważne jest, czy czerpie się ją z wodociągu, czy z własnego ujęcia.
CZEGO DOWIESZ SIĘ Z ARTYKUŁU?
Dlaczego konieczna jest diagnostyka wody
Czym się różnią badania mikrobiologiczne od fizykochemicznych
Co to jest domowa stacja uzdatniania wody
Czym się charakteryzują filtry kuchenne
Jeśli dom podłączony jest do sieci wodno- kanalizacyjnej, czystość wody regularnie bada przedsiębiorstwo wodociągowe i to ono odpowiada za to, czy woda nadaje się do picia. Często publikowane są alerty z informacją, że np. w Pszczynie, Sanoku lub Kołobrzegu w wodzie wykryto chorobotwórcze bakterie, co znaczy, że możliwość korzystania z wodociągu jest czasowo zawieszona. Dostawca trzyma rękę na pulsie, bo ma obowiązek zadbać o bezpieczeństwo. Czujna jest także Unia Europejska, która niedawno (2023 r.) zaktualizowała dyrektywę o jakości wody przeznaczonej do spożycia. Zaostrzyła normy i rozszerzyła zakres wymagań dotyczących parametrów jakości wody pitnej. W dużej mierze to reakcja na apele naukowców i informacje o przenikających do wody pozostałościach po farmaceutykach, mikroplastiku i znajdujących się w nim substancjach zaburzających stan układu hormonalnego. Sieci wodociągowe - zarówno te w dużych miastach, jak i w mniejszych miejscowościach - muszą szczegółowo monitorować badania i ...
Aby przeczytać cały artykuł,
kup dostęp do Budujemy Dom online
kup dostęp do Budujemy Dom online
Uzyskasz dostęp do całego archiwum magazynu Budujemy Dom,
wydań specjalnych oraz miesięcznika Czas na Wnętrze
