Czysta i zdrowa
6/2022
9-16 minut
Do gospodarstw domowych woda trafia ze studni lub wodociągu. Technologię uzdatniania dobiera się indywidualnie, w zależności od jej składu. Czytelnicy opowiedzieli nam, jak u nich skonfigurowano stację uzdatniania i filtrowania, żeby w kranach płynęła woda zdrowa, smaczna, krystalicznie czysta, bezwonna i bezbarwna.
W przypadku korzystania z prywatnego ujęcia na działce, obowiązek zapewnienia wodzie pożądanych parametrów spada na właścicieli i nie ma co ukrywać - woda ze studni rzadko nadaje się do bezpośredniego użycia. Potrzebna jest poważna ingerencja w jej skład. Zwykle charakteryzuje się ona nadmierną zawartością wapnia i magnezu (zwiększają jej twardość i mętność), soli żelaza (zabarwiają ją na żółto), soli manganu (pozostawiają na sanitariatach czarny osad). Ponadto jakość wody obniżają groźne zanieczyszczenia, takie jak amoniak, siarkowodór, a na obszarach rolniczych azotyny. Na terenach bez kanalizacji niebezpieczeństwo dla zdrowia stwarza bakteriologiczne skażenie (np. z nieszczelnych szamb). Skoro parametry wody muszą być odpowiednie, żeby nadawała się do picia, albo przynajmniej używania w gospodarstwie domowym, specjaliści powinni precyzyjnie skonfigurować stację uzdatniania i filtrowania.
Jeżeli korzysta się z wodociągu, to indywidualni odbiorcy mają nieco łatwiejsze zadanie, poni...
Aby przeczytać cały artykuł,
kup dostęp do Budujemy Dom online
kup dostęp do Budujemy Dom online
Uzyskasz dostęp do całego archiwum magazynu Budujemy Dom,
wydań specjalnych oraz miesięcznika Czas na Wnętrze