Czysta i przejrzysta
Praktyczna Szkoła Budowania - Instalacje 2021
6-9 minut
Woda czerpana z własnej studni często wymaga uzdatniania. Ale nawet ta z sieci może być niesmaczna lub twarda. Rozwiązaniem są stacje uzdatniania, które poprawiają jakość kranówki.
Woda płynąca z kranu powinna być czysta, smaczna, bezwonna i bezbarwna. Ta dostarczana przez wodociągi co prawda musi spełniać normy, ale bywa niesmaczna lub zbyt twarda (twardość zależy od lokalizacji domu - patrz mapa). To i tak nic w porównaniu do problemów, jakie „sprawia” woda pobierana z własnej studni. Często dodatkowo zawiera ona związki żelaza i manganu. Są to typowe zanieczyszczenia spotykane w wodach podziemnych pochodzenia naturalnego. Objawem są zabarwienia armatury, a także rdzawy kolor cieczy. Przy wyższych stężeniach, zabrudzenia zmieniają również jej smak i zapach. Często spotykanym problemem jest też przekroczenie dopuszczalnych norm jodu amonowego, który nie ma organoleptycznych objawów. Tego typu przypadki występują głównie w miejscach hodowli zwierząt. W wodzie ze studni mogą się również pojawić drobnoustroje. Jest ich tym więcej, im płycej położone jest zwierciadło wody. Aby poprawić jej jakość, stosuje się filtrację, która usuwa z cieczy niepożądane substancje....
Aby przeczytać cały artykuł,
kup dostęp do Budujemy Dom online
kup dostęp do Budujemy Dom online
Uzyskasz dostęp do całego archiwum magazynu Budujemy Dom,
wydań specjalnych oraz miesięcznika Czas na Wnętrze