Trwała i odporna
Urządzenie kuchni w nowym domu to ambitne zadanie. Oprócz niezbędnych sprzętów, zabudowy meblowej i jej wyposażenia istotny jest wybór materiału na podłogę. Od lat najpopularniejsze są płytki ceramiczne i gres, zwłaszcza w dużych formatach. Efektownymi i modnymi ich zamiennikami są posadzki drewniane, winylowe i betonowe.
W kuchni nie tylko osoby gotujące spędzają najwięcej czasu, ale również inni domownicy choćby wspólnie spożywając posiłki. Przy stole dzieci bardzo chętnie odrabiają lekcje, a życie towarzyskie nierzadko również skupia się wokół niego.
Kuchenna podłoga jest szczególnie narażona na zniszczenie, spowodowane zalaniem gorącą wodą lub tłustymi potrawami, upadkiem ciężkich garnków czy zwyczajne zadeptanie. Musi więc być trwała, odporna na ścieranie, wilgoć, wgniecenia, łatwa do utrzymania w czystości oraz odporna na działanie detergentów. Jakość nawierzchni jest szczególnie ważna, gdy zależy nam na wtopieniu strefy kulinarnej w jednolite tło przy otwartym układzie wnętrz.
Najpopularniejszym materiałem na posadzkę w kuchni są różnego rodzaju płytki, np. imitujące drewno (fot. górna TUBĄDZIN), kamień (fot. środkowa CERAMSTIC) lub beton (fot. dolna CERRAD).
JAKI MATERIAŁ JEST DOBRY NA PODŁOGĘ W KUCHNI?
Ceramika, gres, kamień
płytki (sprzedawane w...
Aby przeczytać cały artykuł,
kup dostęp do Budujemy Dom online
kup dostęp do Budujemy Dom online
Uzyskasz dostęp do całego archiwum magazynu Budujemy Dom,
wydań specjalnych oraz miesięcznika Czas na Wnętrze